Somogyvár csodái

A gyönyörű, régi kút Somogyvár jelképe. Ez a táj rejti a csodálatosan tiszta Fonte Libra ásványvizet is.

Napi
folyadékszükséglet

Mitől függ napi folyadékszükségleted? Például attól, hogy kánikula vagy fagyos idő van, egész nap lustálkodsz vagy aktív életet élsz, vékonydongájú vagy erős felépítésű vagy… és rengeteg mástól is.

Napi folyadékszükséglet

Mennyi a napi folyadékszükségletünk?

A felnőtt emberek testének átlagosan 60-70%-a víz. Születésünkkor ez az arány magasabb, a csecsemőknél úgy 80% körüli. Idővel csökken testünkben a víz aránya, idős korban már csak körülbelül 50%-os a szervezet víztartalma.

Mindennapi körülmények között naponta átlagosan 2,4 liter folyadék távozik a felnőttek szervezetéből a verejtékezés, légzés, kiválasztás és emésztés során. Ez egy átlagos szám, amelyet a kor, nem, testsúly, az életmód, a külső levegő hőmérséklete, várandósság, szoptatás, a betegségek rendkívüli módon befolyásolhatnak.

Mindenesetre érdemes megjegyezned, hogy 2 és 3 liter között van az a folyadékmennyiség, amit napközben el kell fogyasztanod, hogy a szervezetedből hiányzó folyadékot pótolni tudd.

Szeretnéd pontosabban kiszámolni, mennyi folyadékra van szükséged? Töltsd le a LibraMobilra alkalmazást! Nemcsak a napi ajánlott folyadékmennyiséget segít majd kiszámolni, de számon is tarthatod, mennyi folyadékot iszol nap mint nap!

Íme a jelenleg érvényben levő általános javaslat*, amely természetesen függ a fentiekben már felsorolt tényezőktől:

Korcsoport Folyadékigény ml/testtömeg-kg
3 – 3,9 év 60-80
4 -10,9 év 85
11-14,9 év 60
15 -18,9 év 38-42
19 év felett 38-41

*Forrás: Táplálkozás-Diéta, Barna Mária, 1996

Tudj meg többet az ásványvizek egészségre gyakorolt pozitív hatásáról:

Tudj meg többet a Fonte Libra ásványvizekről: