Somogyvár csodái

A gyönyörű, régi kút Somogyvár jelképe. Ez a táj rejti a csodálatosan tiszta Fonte Libra ásványvizet is.

Napi
folyadékszükséglet

Mitől függ napi folyadékszükségleted? Például attól, hogy kánikula vagy fagyos idő van, egész nap lustálkodsz vagy aktív életet élsz, vékonydongájú vagy erős felépítésű vagy… és rengeteg mástól is.

Ásványvíz felnőtteknek

Miért fontos a folyadék a felnőtteknek?

Testünk 60-70%-a víz. Átlagos körülmények között napi 2,4 liter folyadék távozik szervezetünkből a verejtékezés, légzés, kiválasztás és emésztés során. Nagy melegben, aktív tevékenység közben vagy bizonyos betegségeknél (például hányással, hasmenéssel járó vírusos megbetegedéseknél) ez a szám akár a duplájára nőhet!

Ha nem pótoljuk mindennap ezt az elvesztett folyadék mennyiséget, enyhébb esetben rossz közérzet, fejfájás, ingerlékenység léphet fel, rosszabb esetben a kiszáradás súlyos tüneteit tapasztalhatjuk: kábultság, gyengeség, sőt, eszméletvesztés.

A rendszeres ivás és az egészséges folyadékpótlás nagyon fontos. Nem elég a nap végén meginni a számodra megfelelő mennyiségű folyadékot, ehelyett egyenletesen el kell osztanod a nap folyamán.

Alvás közben bőrünk folyamatosan párologtat el folyadékot, amit reggel pótolni kell. A délelőtt folyamán érdemes meginni egy-két pohár vizet, délben – és általában az étkezések előtt – az emésztés megkönnyítésére megint csak javasolt a folyadék bevitele. A délutáni időszakban is legalább kétszer jusson eszedbe az ivás, főleg, ha egy kis mozgást is beterveztél aznapra! Nem csak kocogásra vagy a konditeremre vonatkozik a mozgás: a kertészkedés, a kutyasétáltatás, a kisgyerekkel való aktív játék a játszótéren vagy a takarítás egyaránt fokozza szervezeted folyadékigényét. Magas víztartalmú ételeket (például leveseket, friss gyümölcsöt, zöldséget), valamint ivóvizet, ásványvizet, tejes italokat, gyümölcs- vagy zöldségleveket ajánlatos fogyasztanod, ezek mindegyike alkalmas arra, hogy szervezeted hozzájusson a megfelelő mennyiségű folyadékhoz.

Ásványvizek az egész családnak:

Tudj meg többet az ásványvizekről: