Somogyvár csodái

A gyönyörű, régi kút Somogyvár jelképe. Ez a táj rejti a csodálatosan tiszta Fonte Libra ásványvizet is.

Napi
folyadékszükséglet

Mitől függ napi folyadékszükségleted? Például attól, hogy kánikula vagy fagyos idő van, egész nap lustálkodsz vagy aktív életet élsz, vékonydongájú vagy erős felépítésű vagy… és rengeteg mástól is.

Az ivóvíz

Mit nevezhetünk egészséges ivóvíznek?

A hatóságok által ellenőrzött vizeket, különböző ásványianyag-tartalmú ivóvizeket, forrásvizeket, ásványvizeket. Az ivóvíz ivásra, főzésre, élelmiszerkészítésre vagy egyéb háztartási célra szolgál, tekintet nélkül az eredetére, valamint arra, hogy vízvezetékből vagy tartályból származik. Nem tartalmaz olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust, parazitát, kémiai vagy fizikai anyagot, amely az emberi egészségre veszélyt jelenthet. A tiszta víz pH-értéke 7. Ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.

Mit nevezünk forrásvíznek?

A forrásvíz értékes, nagy tisztaságú természetes élelmiszer. Az ásványvízzel azonos, szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie, összetételének ki kell elégítenie az ivóvízre vonatkozó előírásokat. Az eredet helyén kell palackozni, csak az ásványvízre engedélyezett eljárásokkal szabad kezelni, a szén-dioxidon kívül idegen anyagot nem szabad hozzáadni. Ugyanakkor összetételének nem kell állandónak lennie, és nem kell hivatalosan elismertetni.

Mit nevezünk ásványvíznek?

A természetes ásványvíz egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer.

A táplálkozási, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező mennyiségben tartalmazhat ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket. Egy víz minőségének szigorú követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék, és ha megfelel, ezt egy hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőhelyű Igazgatóság elismerése bizonyítja.

Melyek azok a kritériumok, amelyeknek meg kell felelnie egy ásványvíznek?

  • védett vízadó rétegből származzon
  • eredendően tiszta, szennyeződésmentes legyen
  • összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő
  • ásványianyag- és nyomelem-tartalmának köszönhetően folyadékpótlásra megfelelő legyen
  • az előírás szerinti szigorú mikrobiológiai követelményeknek feleljen meg
  • szén-dioxid kivételével idegen anyag nem adható hozzá

A lúgosításról

A tiszta víz pH-értéke 7. Ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.

Manapság egyre gyakrabban hallunk a szervezet „elsavasodásáról”.
A szervezetünk ezzel szemben nem tud elsavasodni, mert ún. pufferoló, kiegyenlítő szerveink (vese, máj, tüdő, bőr) működnek.

Mivel a testünk nagy része folyadék, az egészséges táplálkozási ajánlást betartva, természetesen lúgos kémhatású ivóvizet fogyasztva, természetes úton tarthatjuk karban szervezetünket. A napi rendszeres fogyasztásra javasolt ásványvizek is lúgos hatásúak. Törekedj Te is arra, hogy az ajánlásoknak megfelelően töltsd fel a szervezetedet folyadékkal, hidratáld szervezetedet!

Ehhez a Fonte Libra szénsavmentes ásványvíz rendszeres fogyasztásával is hozzájárulhatsz, amelynek pH-értéke: 7,5.

Tudj meg többet az ivóvízről:

Tudj meg többet az ásványvizekről: